úterý 5. března 2024

KNIHY, KTERÉ FRČÍ



Označení knih ve zrychleném režimu čtení je další březnovou změnou. Co přesně to znamená?

Všichni víme, jak to chodí s bestsellery. Každý je chce: Hartla, Jojo Moyes, Lisu Regan, Bryndzu, Miniera, Keplera - ať už si zvolí jakýkoli další pseudonym...

Jenže! V knihovně máme jen jednoho nejnovějšího Hartla, stejně tak jednu nejnovější Roberts nebo jen jeden poslední (už poněkolikáté poslední :) ) díl Panského domu. Takže je třeba číst rychle, aby se dostalo i na další čtenáře, než se žhavá novinka zakutálí mezi knihy, které už nikdo nečte. Od nynějška jsou tedy takové bestsellery označeny obrázkovými samolepkami, které knihovnice mazaně koupila ve vánočním výprodeji skoro za hubičku, a půjčují se nejdéle na dva týdny (výjimečně na týdny tři - to kdyby Gabaldon napsala i desátý díl svého nekonečného románu).

A co když někdo žádaný bestseller vrátí nikoli za dva týdny, ale za dva měsíce? V takovém případě hrozí malý černý puntík ve čtenářském účtu (samozřejmě podle situace, vždyť na každého může přijít nemoc nebo jiná vážná věc). Chroničtí sběratelé černých puntíků bohužel sami sebe vyřadí z pořadí na knížky, které frčí.

Žádné komentáře:

Okomentovat