středa 11. května 2022

CO SE DĚJE VE BŘEZÍ?

 





Skrývka z úseku budoucího březského obchvatu je odstraněna a v místě probíhá archelologický průzkum. Sotva rozpoznatelná postavička na snímku je pan Mgr. Ing. Marek Parkman, archeolog Prachatického muzea. Vedle něj se nachází jeden ze dvou archeologických objevů. Na první pohled by kdekdo řekl, že jsou to jen dvě obyčejné mělké díry v zemi, co je do toho... Jenže tyhle dvě prohlubně zbudovali naši prapředci před 2500 lety, tedy v 5. až 6. století před naším letopočtem! Pro lepší představu: v době, kdy tito předchůdci Keltů pobývali poblíž břehu Libotyňského potoka, se ve starověkém Řecku teprve začínala formovat antická kultura a začínal tvořit např. slavný řecký básník Solón, který mj. napsal: Zákony jsou podobny pavučinám, neboť i ty, padne-li do nich něco lehkého a slabého, vydrží, jestliže však do nich padne něco většího, protrhne je to a unikne... (že by to napsal až dneska?!) 

Pan Parkman zvědavé knihovnici sdělil, že místo na první rovince nad potokem měli předem vytipováno jako místo pravděpodobného výskytu archeologických stop po dávném osídlení. Skutečně tu nalezli dvě polozapuštěné zemnice o ploše středně velkého stanu a v nich se nacházely (a už se nenacházejí!) především střepy, ohořelé kosti a typicky zbarvená zemina. Jedná se o základy drobných staveb ze starší doby železné (doba předlaténská), z doby, kdy se na našem území teprve začínalo formovat etnikum, které známe jako Kelty. O Češích nemůže být zdaleka ani řeč, ti sem přišli o více než tisíc let později... Právě odhalené zbytky pradávných staveb svědčí o jednom z nejjižnějších zaznamenaných osídlení tehdejší doby v Čechách.

Až budou nálezy patřičně zdokumentovány, podrobeny náležitým analýzám a získané informace zpracovány, přislíbil pan Parkman, že v případě zájmu uspořádá v naší knihovně přednášku o tomto zajímavém objevu.

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat