čtvrtek 25. ledna 2024

JAK NALÁKAT UČITELSTVO DO KNIHOVNY

Leden je v knihovnách měsícem výročních zpráv a nejrůznějších statistických údajů. Učitelé to znají, něco na způsob: počet žáků, z toho dívek... Statistiky uvádějí, kolik je v knihovně zaregistrovaných čtenářů (přišli v uplynulém roce alespoň jednou), kolik lidí (čtenářů i nečtenářů) knihovnu navštívilo, kolik knih přibylo a kolik knih k nelibosti některých (obvykle nečtenářů) ubylo. Ale co věková a sociální struktura čtenářské obce?

Nejstarší aktivní čtenář loni oslavil úctyhodných 90 let věku. Nejmladší jsou šestiletí - z podstaty věci, protože mladší děti systém nezaregistruje. Přesto se v knihovně pravidelně objevují předškoláci a tu a tam i miminka. Pro ně tu máme leporela a stavebnici Duplo a celé klidné páteční dopoledne

Základněškolských dětí chodí do knihovny celkem 130, někteří z nich čtou knihy, protože je to baví, druzí čtou, protože musejí, a jiní nečtou, i když musejí. Nic nového pod sluncem, o generaci dříve i o dvě generace dříve to bylo principiálně stejné a knihovnice nepochybuje, že by to kdy bylo jiné.

Studenty ani učně v naší knihovně prakticky nemáme - pochopitelně, vždyť ve Březí není žádná střední škola ani učiliště. A právě pro studenty má naše knihovna otevřeno každý pátek až do 18 hodin, aby aspoň někteří z dojíždějících měli šanci zajít do knihovny. Myslíte, že jejich počet se limitně blíží nule? Nikoli. Je to čistá nula (příčiny jsou mnohé a některé bohužel nepřekonatelné).

Kategorie čtenářů mezi 15. a 30. rokem je tedy početně slabá. Jakmile se však přiblíží určitý věk, najdete mezi čtenáři maminky na rodičovské, zaměstnance i živnostníky, vyučené i vysokoškoláky, lidi středního i vyššího věku, ženy a kupodivu i muže.

Jen jedna kategorie v naší knihovně chybí. Není to puberťák zatvrzele odmítající knihy z poloviny 19. století. Je to učitel! Do březské knihovny dochází pravidelně celkem pět učitelek, několik dalších učitelek či asistentek velmi sporadicky. Chlap žádný :-) Jaká je to zpráva pro kluky-puberťáky?

Oddělení naučné (věcné) literatury v naší knihovně nepatří mezi nejnavštěvovanější. Máme spoustu (opravdu pořád spoustu) starších i starých naučných knih - je finančně náročné a v dobách internetu i nesmyslné některé okrajové obory aktualizovat. Proto nové knihy najdete především u témat nejžádanějších, jako je historie, psychologie, sociální vědy a zejména pedagogika. Třeba by to mohl být důvod zajít někdy do knihovny, milý učitelský sbore :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat