neděle 6. března 2022

Nevědomost je síla?

 

Některé knihy je dobré si přečíst, i když jsou ošuntělé a krčí se někde v koutě knihovních regálů, kde na ně padá prach. Dokonce i když se zdá, že na jejich výměnu za novější vydání nezbývají peníze, protože ty je třeba investovat do bestsellerových detektivek a románků (ne že by ty neměly v knihovně také své místo...).

1984: Orwellův román, ve kterém od okamžiku jeho vzniku (1948) žijeme, někdy víc, někdy méně. Kdo by neznal velkého bratra. Pro ty, kteří knihu nečetli a ani číst nehodlají, je v knihovně její velmi povedené komiksové zpracování. I v něm se dá zjistit, proč je nevědomost síla, zvlášť pro Velkého bratra.

Farma zvířat: Připadali jste si někdy, že někdo druhý je jaksi rovnější, například před zákonem? I tom Orwell mistrně napsal rozsáhlou bajku nebo moderní podobenství (alegorii), v němž vystupují pasivní tupé ovce a němž je sotva možné rozeznat prasata od lidí.

A Čapkovi Mloci? Kdoví, jestli náš veliký slovanský bratr nechystá podobné změny názvů... 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

S jistým zpožděním, zato rovnou všechny čtyři díly dějin české pováleční, tedy (téměř) současné literatury pro nadšené zájemce, studenty a především budoucí bohemisty. Věřili byste, že mezi našimi čtenáři jsou tři budoucí češtináři?

Žádné komentáře:

Okomentovat